Niewielka jasna sowa, z wyraźną sercowatą szlarą, rudym grzbietem i dużymi
ciemnymi oczami.
Kosmopolityczna, spotykana na wszystkich kontynentach prócz Antarktydy..
W Polsce występuje na obszarze całego kraju, raczej nieliczna, przy czym
liczniejsza na południu i w centrum niż na wschodzie i północy,
Występuje na obszarach o zróżnicowanym krajobrazie rolniczym.
Lęgnie się na strychach budynków sakralnych i budynków gospodarczych, i co
jest nowością – coraz liczniej zasiedla przewody wentylacyjne i stropodachy.
Podstawą jej diety są gryzonie – od ich liczebności uzależniony jest jej sukces
rozrodczy, w latach „mysich” przystępuje ponownie do lęgów; niektóre osobniki
polują na nietoperze.
Może polować w całkowitych ciemnościach dzięki doskonałemu słuchowi.
Obecnie na terenie kraju jest gatunkiem ginącym, największe znaczenie mają
tu remonty i zamykanie budynków sakralnych, a także intensyfikacja rolnictwa i
ubożenie krajobrazu kulturowego.
Chętnie zasiedla budki lęgowe umieszczane na strychach.