SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

PUSZCZYK URALSKI

Puszczyk uralski
  • Duża jasna sowa, wielkością dorównuje myszołowom.
  • Występuje w północnej Europie i Azji, na obszarze Karpat i lokalnie na Półwyspie Bałkańskim.
  • W Polsce najliczniejszy w Karpatach i na Pogórzu Karpackim, tu lokalnie liczny (nawet liczniejszy niż puszczyk).
  • Nielicznie spotykany w północno-wschodniej Polsce.
  • Związany ze starymi żyznymi lasami liściastymi i mieszanymi, choć zdarzają się lęgi w silnie przekształconych lasach gospodarczych, a nawet w parkach miej skich (obserwacja z parku miejskiego w Przemyślu).
  • Pokarmowy oportunista – poluje na gryzonie, ssaki owadożerne, nietoperze, pta ki, owady, płazy i gady.
  • Bardzo agresywny, tępi mniejsze gatunki sów, często w trakcie badań tereno wych podczas wabienia puszczyka zwyczajnego podlatuje do obserwatorów, li cząc na upolowanie odzywającego się konkurenta.
  • Gnieździ się w obszernych dziuplach, niszach w pniach, złomach i starych gniazdach ptaków drapieżnych.
  • Prowadzi osiadły tryb życia, para już jesienią rozpoczyna poszukiwanie kryjówki optymalnej dla lęgów i zazdrośnie strzeże rewiru przed pobratymcami.
  • Zimą często widywany przy drogach, gdzie poluje na przebiegające gryzonie.
  • Największe zagrożenie dla tych sów to ubożenie lasów i zanik starych drzewostanów
dzielnik_zolty
powrót