SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

PUCHACZ

puchacz
  • Sowa dorównująca wielkością orłom (orlikom), o masywnej sylwetce, w której bardzo wyraźna jest głowa z dużymi pomarańczowymi oczami, dodatkową cha rakterystyczną cechą są wyraźne kępki piór na głowie – „uszy”.
  • Występuje w całej Azji (od koła podbiegunowego po Himalaje) i w Europie prócz Wysp Brytyjskich oraz południa Francji i Turcji.
  • W Polsce zasiedla rozległe lasy, masywy górskie i mokradła, najliczniejszy na północnym wschodzie, na Polesiu i południu, w centrum kraju występuje spora dycznie.
  • Gnieździ się w niedostępnych lasach olsowych, na urwiskach skalnych, w starych ambonach myśliwskich, gniazdach ptaków drapieżnych i nieczynnych kamieniołomach.
  • Niepokojony porzuca lęgi, i to na każdym etapie, a płoszenie ptaków przez ludzi przyczynia się aż do 1/3 wszystkich strat lęgów.
  • Aktywny o zmierzchu i nocą.
  • Poluje na ssaki, ptaki, płazy i gady; choć jest oportunistą pokarmowym, widać u niego specjalizację osobniczą – są osobniki, które polują głównie na ptactwo wodne (łyski, kaczki, mewy)
  • Niektóre osobniki nauczyły się polować na jeże; zdarza się, że puchacze mogą polować na młode bobry, koty i ptaki drapieżne - jastrzębie, mimo to większość ich pokarmu to drobne gryzonie i ssaki owadożerne.
  • Objęty ochroną strefową – największe zagrożenie dla tej sowy to wzrastająca penetracja kompleksów leśnych przez ludzi – to, obok prac leśnych, jest powodem straty największej liczby lęgów.
dzielnik_zolty
powrót