SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

USZATKA ZWYCZAJNA

uszatka_zwyczajna
  • Niewielka sowa o charakterystycznych uszach, stroszonych podczas nie pokoju lub ekscytacji.
  • Choć wielkością dorównuje sójce, jej „wyprostowana” sylwetka sprawia, że wydaje się większa.
  • Występuje w całej Europie. W Polsce zasiedla wszelkie lasy, zadrzewienia i aleje w pobliżu otwartych obszarów.
  • Dość mocno związana z krajobrazem rolniczym.
  • Po puszczyku jest drugą najliczniejszą sową w kraju, choć widywana jest rzadko z powodu swojego skrytego trybu życia.
  • Gnieździ się w starych gniazdach ptaków krukowatych, w latach dużej dostępności pokarmu lub w miejscach z niedoborem miejsc na lęgi może tworzyć niewielkie luźne kolonie.
  • Aktywna o zmierzchu i nocą, choć zimą może polować również w dzień.
  • Jest specjalistką pokarmową, podstawą jej diety jest polnik (nornik zwyczajny), w latach o ograniczonej dostępności pokarmu cała lokalna populacja może nie przystąpić do lęgu.
  • Podejmuje lokalne migracje, w czasie których może gromadzić się w spore stada (notowano nawet kilkaset osobników, jednak najczęściej jest to kilka naście, kilkadziesiąt ptaków), które przez całą zimę okupują jedno drzewo lub grupę drzew, takie zimowiska aktywne są często przez wiele lat.
  • Największym zagrożeniem dla uszatki jest intensyfikacja rolnictwa.
dzielnik_zolty
powrót