SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

PUSZCZYK ZWYCZAJNY

Puszczyk zwyczajny
  • Występuje w całej Europie i Azji.
  • W Polsce zasiedla wszystkie typy lasów, parki, cmentarze, aleje drzew, stare folwarki, ale również centra miast, parki miejskie, tereny przemysłowe, zwartą zabudowę wsi i miast.
  • Gnieździ się w dziuplach, przewodach wentylacyjnych, na strychach i w stropo dachach, a także w starych gniazdach ptaków drapieżnych.
  • Jest najliczniej występującą sową w Polsce.
  • Stosunkowo mało płochliwy. Uwaga – zawzięcie atakuje w obronie piskląt!
  • Pokarmowy oportunista, poluje na wszelki dostępny pokarm, a gdy któraś z ofiar jest niedostępna, rekompensuje to większą presją na inną grupę zwierząt.
  • W jego diecie dominują gryzonie, ale pojawiają się również płazy, gady, ssaki owadożerne, owady, nietoperze i ptaki.
  • U puszczyków zasiedlających miasta ptaki mogą stanowić podstawę diety.
  • Prowadzi osiadły tryb życia, obszar i kształt terytoriów może nie zmienić się przez dziesięciolecia.
  • Terytorium często jest dziedziczone z pokolenia na pokolenie.
  • Obecnie niezagrożony, warto jednak monitorować stan jego populacji w miarę obniżania się bioróżnorodności lasów i zanikania krajobrazu rolniczego
dzielnik_zolty
nastepny
powrót