W Polsce zasiedla wszystkie typy lasów, parki, cmentarze, aleje drzew, stare
folwarki, ale również centra miast, parki miejskie, tereny przemysłowe, zwartą
zabudowę wsi i miast.
Gnieździ się w dziuplach, przewodach wentylacyjnych, na strychach i w stropo
dachach, a także w starych gniazdach ptaków drapieżnych.
Jest najliczniej występującą sową w Polsce.
Stosunkowo mało płochliwy. Uwaga – zawzięcie atakuje w obronie piskląt!
Pokarmowy oportunista, poluje na wszelki dostępny pokarm, a gdy któraś z ofiar
jest niedostępna, rekompensuje to większą presją na inną grupę zwierząt.
W jego diecie dominują gryzonie, ale pojawiają się również płazy, gady, ssaki
owadożerne, owady, nietoperze i ptaki.
U puszczyków zasiedlających miasta ptaki mogą stanowić podstawę diety.
Prowadzi osiadły tryb życia, obszar i kształt
terytoriów może nie zmienić
się przez dziesięciolecia.
Terytorium często jest
dziedziczone z pokolenia
na pokolenie.
Obecnie niezagrożony, warto
jednak monitorować stan jego
populacji w miarę obniżania się
bioróżnorodności lasów i
zanikania krajobrazu rolniczego