SOWY POLSKI

dzielnik_zolty

PUSZCZYK MSZARNY

Puszczyk mszarny
  • Ta wielka sowa (nieco tylko mniejsza od puchacza) jest również jednym z najrzadszych gatunków lęgowych ptaków w Polsce (od kilku do kilkunastu par).
  • Duży ciemnoszary ptak; wierzch ciemny, odcinający się od jasnego brzucha i piersi; w sylwetce siedzącego ptaka charakterystyczna jest wyraźna głowa ze szlarami z koncentrycznymi prążkami; ma małe, jasne oczy.
  • Zasiedla lasy iglaste, rzadziej mieszane północnej Europy, Ameryki Pd. i Azji, aż po górną granicę tundry, w Polsce występuje tylko na Lubelszczyźnie.
  • Zaskakujące jest to, iż pierwsze odkrycie lęgów tej sowy miało miejsce przed kilku laty (2010).
  • Poluje głównie na gryzonie i ssaki owadożerne, sporadycznie na ptaki i płazy.
  • Jest w stanie namierzyć i upolować ofiarę pod półmetrową warstwą śniegu.
  • Poluje z czatowni, jest aktywny całą dobę.
  • Prowadzi osiadły tryb życia.
  • Słychać go od lutego do lipca
dzielnik_zolty
powrót